Banden

Banden

Wij monteren banden voor personenwagens, SUV, 4x4 en lichte vracht maar ook voor heftrucks, mini-laders (BobCat) en kruiwagens. Alle merken zijn leverbaar op zeer korte termijn (1 dag) maar van een aantal merken zijn de meest populaire maten meestal uit voorraad leverbaar.

CONTINENTAL

UNIROYAL

BARUM

BRIDGESTONE

De bij ons aangekochte banden worden standaard gevuld met stikstof.

Banden gevuld met stikstof gaan langer mee, zorgen voor minder brandstofverbruik maar bovendien voor meer veiligheid.

Een band is als een membraan

Banden

Perslucht - het traditionele medium voor het vullen van autobanden - bevat zowel zuurstof (21%) als stikstof (78%). Een rubberen band is als een, membraam, waardoor zuurstof 3 maal sneller ontsnapt als stikstof. 

Als gevolg daarvan lekt de zuurstof langzaam door de rubberen wanden van de band wat uiteindelijk leidt tot een te lage bandenspanning. Dit resulteert in een hogere bandenslijtage, verminderde veiligheid en comfort en hogere brandstofkosten. Daar komt bij dat perslucht een hoge vochtigheid heeft en dit kan de corrosie van de velg verhogen. Dus sneller roestvorming bij stalen velgen maar ook aantasting van de lichtmetalen velgen.

Een te lage bandenspanning vermindert uw veiligheid, verhoogt het brandstofverbruik en bandenslijtage maar ook het risico op lekke banden.

Stikstof in uw banden

Stikstof wordt gebruikt om het lekken van de lucht door de zijwand van de band te vermijden. Dit leidt tot een te lage bandenspanning. De reden waarom men stikstof gebruikt is omdat het eenvoudig te produceren is, het helpt niet tot betere verbranding, het ruikt niet en het is bovendien een component van de lucht die wij inademen.

Het verschil tussen de hogere druk in uw banden en de atmosferische druk in uw omgeving geeft zuurstof de gelegenheid om door de zijwand van uw band te ontsnappen. Door het gebruik van stikstof in uw banden blijven uw banden langer op de juiste spanning en dit vermindert alle problemen verbonden aan het rijden met een te lage bandenspanning.

BandenBanden

Veel gestelde vragen

Waarom blijft een band gevuld met stikstof langer op de juiste spanning dan een band die gevuld is met gewone lucht?

Gewone lucht bevat zuurstof. Stikstofmoleculen zijn groter dan zuurstofmoleculen waardoor ze minder snel ontsnappen uit de band. De band blijft dus langer op de juiste spanning.

Wat zijn de nadelen van een te lage bandenspanning?

Een te lage spanning of onderspanning heeft belangrijke gevolgen. Ten eerste onstaat er een hogere rolweerstand van de band op het wegdek. Dit heeft voor gevolg dat het brandstofverbruik toeneemt. Ten tweede slijten banden dan sneller. Een onderspanning van 20% heeft voor gevolg dat uw band gemiddeld 30% minder lang meegaat.

Kan een met stikstof gevulde band worden bijgepompt met gewone lucht?

Ja, dit kan. De verhouding stikstof—lucht wordt hierdoor natuurlijk wel groter , waardoor het positieve effect van stikstofvulling vermindert. Daarom is het beter om de band met stikstof bij te pompen op de juiste spanning. Indien u uw banden bij ons hebt aangekocht doen wij dit voor u gratis.

Waar wordt stikstof in banden nog toegepast?

Stikstofvulling van banden wordt reeds vele jaren gebruikt in de vliegtuigindustrie en in de Formule 1. Dit omdat het risico op een klapband bij hoge snelheid of overbelasting hierdoor vermindert. Bij vliegtuigen gaat het vooral omdat de stikstof vrij is van waterdamp die op grote hoogte zou bevriezen en natuurlijk ook omdat de band 3 maal langer op de juiste spanning blijft .In de transportsector worden banden vaak langdurig en onder zware belasting gebruikt. Door het vullen van de banden met stiksof wordt warmte-ontwikkeling beperkt. Stikstof heeft een hogere warmtecapaciteit (1.042 J/g/°K) dan zuurstof (0.92). Dat betekent dat stikstof meer energie nodig heeft om 1 graad warmer te worden dan zuurstof. Stikstof is een betere isolator. Hierdoor is het vullen van banden met stikstof ook zeer geschikt voor uw caravan, aanhangwagen of mobile home.

Is stikstof gevaarlijk?

Stikstof is niet gevaarlijk. Het is kleurloos, reukloos, niet giftig en kan niet branden. Mocht u toch een klapband krijgen, dit komt niet vaak voor en zeker niet indien uw band gevuld is met stikstof, dan is er geen extra gevaar. Mocht bijvoorbeeld door een vastgelopen rem brand ontstaan en de band klapt, dan zal het vuur eerder gedoofd dan aangewakkerd worden. Vuur heeft namelijk zuurstof nodig.

Zijn er kosten verbonden aan het vullen van banden?

Neen, bij aankoop vanaf 2 banden vullen wij gratis met stikstof. Bij aankoop van 4 banden vullen wij zelfs uw reserveband gratis. Dit is de band die altijd wordt vergeten en die meestal te weinig spanning heeft. U kan ook uw banden die niet aan vervanging toe zijn bij ons laten vullen met stikstof maar dit is dan tegen betaling. Deze kosten worden snel terug verdiend zoals uit het bovenaangehaalde blijkt.

Blijft controle van de bandenspanning noodzakelijk?

Ja, dit blijft noodzakelijk. Het is aan te raden om uw bandenspanning regelmatig te laten controleren. Indien u bij ons klant bent is de controle gratis.

Banden